Δ΄κεφάλαιο Α΄ Λυκείου

Ερωτήσεις και βιβλιογραφία ενδεικτική:

35-36-37 Μαγεία-Μαντεία-Δεισιδαιμονίες και προλήψεις κλπ., σελ.183- 193.

1.Τι είναι το κακό; Απουσία του καλού, ανυπόστατο=ανύπαρκτο. Η έλλειψη του καλού. Δημιουργία-πτώση-σωτηρία.(ο Θεός είναι υπέρχρονος)

2.Τι είναι ο διά-βολος; Αυτός που διαβάλλει….ο ”πατήρ του ψεύδους”. Δεν είναι θεός, ούτε η δύναμη του κακού. Είναι μια κομπλεξική ύπαρξη, ο Εωσφόρος , Ξεπεσμένο δημιούργημα, με αρνητική θέληση, ταυτισμένη με το κακό, άγγελος που αυτοκαταστράφηκε, ”εθεωρούν τον σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα” Λουκ.10,18  Πειρασμός, Σατανάς(εβρ.)=αντίπαλος.

3.Ποια είναι η σχέση Θεού και διαβόλου; Ο Θεός τον “αγαπά”. Ο διάβολος “φρίσσει και τρέμει”       , όμως δεν τον αγαπά, ούτε μετανοεί. Πειρασμοί στην έρημο-του παραχωρήθηκε εξουσία (Λουκ.δ,6,"ότι εμοί παραδέδοται....") "Ο άρχων του κόσμου τούτου…"      "νυν εκβέβλειται έξω".

4.Γιατί δεν τον εξαφανίζει ο Θεός; Δεν είναι πάλη καλού και κακού, όχι δυαρχία. Δεν είναι ποιος είναι ο πιο δυνατός! ΄Οποιος έχει τη σιγουριά της ανωτερότητας, δεν κάνει διαφήμιση-δυσφήμιση. Δύο δρόμοι, α) ο νόμος, να δώσω να μου δώσεις= ο εύκολος και  β) ο δύσκολος της ελευθερίας, της χάρης. Η δωρεά του Θεού αξιοποιείται, μόνο με τη δική μας επίπονη προσπάθεια, όχι αυτόματα- μαγικά ."Τα καλά κό(λ)ποις κτώνται"……..???

5. Πώς ο Θεός χρησιμοποιεί το διάβολο για το καλό μας;
“Tοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν”, Οι ΄Αγιοι, αν δεν υπήρχαν οι πειρασμοί δεν θα άγιαζαν, όχι ότι τους αγιάζει  ο πειρασμός, αλλά μαζί με τη χάρη του Θεού, η θέλησή τους. Οι χριστιανοί μιμούνται το Χριστό. Εβρ.β.18.”εν ώ γαρ πέπονθεν αυτός πειρασθείς, δύναται τοις πειραζομένοις βοηθήσαι.”

6.Γιατί αφού ήλθε ο Χριστός να “λύσει τα έργα του διαβόλου” υπάρχουν ακόμα;  ( αμαρτία, κακό, αρρώστια, θάνατος )
Ο πειρασμός κτυπά στο αδύνατό μας σημείο, για να μας διαλύσει ή αν θέλουμε να μας κάνει πιο δυνατούς (Το κόκκαλο που θρέφει, η σωλήνα που την ηλεκτροκολάμε), Θέωση-/-ισοθεϊα. Όχι όλα έτοιμα, γίνεται παράδεισος με το ζόρι, τότε είναι σκλαβιά. Πρέπει  και μπορεί να τον νικήσει ο καθένας μας ! [Α΄Κορινθ10,12-13”..Ώστε ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση. πειρασμός υμάς ουκ είληφεν ει μη ανθρώπινος. πιστός δε ο Θεός, ος ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε, αλλά ποιήσει συν τω πειρασμώ και την έκβασιν του δύνασθαι υμάς υπενεγκείν”]

7.Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί ο διάβολος; Τι είναι ο “μετασχηματισμός του σε άγγελο φωτός”;( Β΄Κορινθ.11,14).Ψέμα πλάνη, παραποίηση, φόβος
”Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον” Α΄ Ιωάν. 4,18. Ποιο θα είναι το τέλος του; Αιώνια κόλαση (Ματθ.25,43)

8.Γιατί βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας ο σατανισμός και η μαγεία; Τι κάνει τον ΑΘ ν’ ασχολείται με τα μαγικά; Ο εγωϊσμός=αυτοθέωση, απιστία=α) έρωτας-ηδονή-Κυπριανό-Ιουστίνη, β) δόξα-μεγαλεία-χρήμα-Ιουλιανός ο Παραβάτης, γ) μίσος-εκδίκηση, διαστροφή-ψυχοπάθεια. Βρες παραδείγματα.


9.Τι είναι η μαγεία; Ποια είναι τα είδη και τα παρακλάδια της; Τι διαφέρει η λευκή από τη μαύρη μαγεία; (ορισμοί)

10.Πώς αντιμετωπίζεται; (Πίστη, Λογική και Γνώση, κρατική πρόληψη). Ποια η στάση της Εκκλησίας; α) χάρη του Θεού-μυστηριακή ζωή, β) προσευχή και προσωπικός αγώνας και γ) εξορκισμοί, ευχές-αφορισμός των μάγων.

11.Ποια όπλα έχει ο χριστιανός στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του σκότους; (πρόληψη-αντιμετώπιση -θεραπεία της μαγείας)

12.Ποια είναι η διαφορά των δαιμονιζομένων από τους σατανιστές; Ακόμη και οι μάγοι μπορούν να σωθούν; (αγ. Κυπριανός ο μάγος= πολύ δύσκολο, όχι αδύνατον)

13.Μπορεί ένας χριστιανός να ασχολείται με τη μαγεία και το σατανισμό; (το παράδειγμα χειροβομβίδας) Γιατί ο Χριστός μας θέλει αποκλειστικά δικούς του;  “Χριστός και Βελιάρ”  Κ. Δ.....    (βλέπε βιβλίο “Εγληματικό Δόγμα” σελ. 36)

14.Ποια είναι η σχέση του διαβόλου με την αμαρτία, την αίρεση και τον Αντίχριστο/ους;

15.Ποια είναι η σχέση του Θεού με την ομορφιά, δημιουργία=κόσμος, (κόσμημα) καλαισθησία-Χριστιανική τέχνη, και του διαβόλου με την ασχήμια, ακαθαρσία, και καταστροφικότητα; { Καταστροφικές λατρείες, Τι διαφέρει το σεξ από τα όργια;}

16.Αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα ο σατανισμός και η μαγεία και τα σχετικά...; Γιατί; Τι μπορούν τα κράτη να κάνουν; [ Ευρωπαϊκή ένωση 1984....] Νομοθεσία, ενημέρωση.

Βιβλιογραφία:
1. Μαγεία, Σατανισμός,( αρχ. Χρ. Τσιάκκα. Β΄εκδ. Ιερά Μονή Τροοδίτισσας.)
2. Ο σατανισμός στη μουσική Ροκ.( Κ. Παπαδημητρακόπουλος )
3.Πνευματισμός, Υπνωτισμός, Ναρκωτικά.( Χαρ. Βασιλοπούλου)
4.Υπάρχουν Μάγια; ( Χαρ. Βασιλοπούλου)
5.Τα αναστενάρια-πώς εξηγούνται.( Χ. Βασιλοπούλου)
6.Εγκληματικό Δόγμα,( Α. Αλεβιζόπουλος),Εμπειρίες πρώην σατανιστών.
7.Πονηροί και γόητες (Μιχαήλ Μιχαηλίδη)
8.Γοητεία και απογοήτευση (Μ.Καλαμαράς)
9.Αποκρυφισμός, Μαύρη Μαγεία (Σπύρος Φίλος)
10.Η νεκροφόρα του διαβόλου .(Λ.Α.).
11.Τακτική του Διαβόλου Κ.Λιουϊς(μεταφρ. Αντ. Ρωμαίου)
12.Περί των ειδών της μαγείας, (Νικοδήμου Αγιορείτου)
13. Οι  δαίμονες και τα έργα τους (Ιερά Μονή Παρακλήτου)
14.Καταστροφικές λατρείες, και 15.Νομοθεσία γι’ αυτές.
Τι είναι η μαγεία; ΄Αρθρο από ΘΗΕ (Ομοιπαθητική, Συμπαθητική).
Κασέττες μαγνητοφ: π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, π.Γ. Μεταλληνός.
Διάφορα άρθρα από περιοδικά κτλ., Ταινία: Δαβίδ Κόπερφιλτ

Εργασία:Έχετε προσωπικά να πείτε κάτι για τη μαγεία; Από ποιες πηγές;
Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου “Περί των ειδών της μαγείας” φυλλάδιο Σπίθα...
·      Ο Θεός μόνος ξέρει τα απόκρυφα.
·      Οι άγγελοι και οι ΑΘ εκ Θεού γινώσκουν τ’ απόκρυφα.
·      Οι δαίμονες δεν γνωρίζουν απόκρυφα.( όνειρο Ναβουχοδονόσορα, Δανιήλ β, 6,22)
·      Οι δαίμονες δεν ξέρουν τι μέλλει να πάθει ή να γίνει ο άνθρωπος.-Ιώβ (αν δόξα τόση, όχι δοκιμασία).
·      Ο, τι λένε είναι φυσικά-από λόγους και νόμους της φύσεως, και είναι  αμφίβολα. (Λοξίας Απόλλων).
·      Και την αλήθεια να ξέρουν, δεν τη λένε.....”Πάτηρ του ψεύδους”.Δ΄Βασ.α,3 Ηλίας-Οχοζίας, ειδωλολατρία, υγεία-θάνατος στην κλίνη, λέει ο Ηλίας εκ Θεού
·      Για ποια αίτια προλέγουν κάποια οι δαίμονες και γίνονται:
·      Εκ της προς τον Θεόν απιστίας και της εις τους δαίμονας πίστεως των χριστιανών και της εις τους δαίμονας πίστεως των χριστιανών, και της κακής ζωής τους, που είναι γνωστή στους δαίμονες. Η υποβολή και αυθυποβολή -παραχωρεί ο Θεός να γίνουν όσα λέγουν, Επειδή πιστεύεις γίνονται.
·      Τι κακά παθαίνουν όσοι ζητούν από τους δαίμονες θησαυρούς;
·      Έχασαν το νου τους, έγιναν τρελοί, άλλοι έχασαν την ίδιαν την ζωή τους.
·      Μας μισούν, ούτε τους θησαυρούς δεν θέλουν να μας δώσουν (δίνεις ψυχή)
·      Δεν έχουν εξουσία να δίνουν θησαυρούς, εκτός αν το επιτρέψει ο Θεός. Θα τους έβρισκαν πρώτοι οι φίλοι τους οι μάγοι. Οι θησαυροί είναι στο χέρι του Θεού και τους δίδει σ’ όποιον θέλει. Οι χριστιανοί στον Θεόν πρέπει να προστρέχουν και εις τους αγίους για να τους φανερώσουν τι έχασαν. αγ. Γεώργιος, αγ. Θεόδωρος Τήρωνας, φανερωτής, Φανούριος.

Περί βρυκολάκων (Ι. Χρυσοστόμου, Λόγος Β΄ εις το Λάζαρον) Οι μάγοι σφάζουν νέους, για να γίνουν οι ψυχές τους δαίμονες, να τους υπηρετούν. Δεν γίνονται, ούτε υπάρχουν.

Είδη μαγείας:
Γοητεία, Μαντεία:  χειρομαντεία, καφεμαντεία, χαρτομαντεία, σπλαχνομαντεία, νεκρομαντεία. Οιωνοσκοπία. Εγγαστρίμυθοι, πυροβασία-αναστενάρηδες
Αστρολογία, μέντιουμ, ερευνητές, ψυχικός, Βουντού.


Ποιοι ασχολούνται  με τη μαγεία και γιατί;
α. παιδιά- νέοι: για πρόκληση προσοχής, αντικοινωνικότητα, οικογενειακά –ψυχολογικά προβλήματα
και από περιέργεια-εξυπνάδα.(εκμετάλλευση-παρασυρμός -απιστία)
β.μεγάλοι: αμαρτίες, εκδίκηση, απιστία, πόνος
γ.  κάνουν τους μάγους… από εγωισμό, αυτοθέωση, για φιλοδοξία, χρήματα, υποκρισία και αμαρτίες

Και ποιοι πάνε σε μάγους;
Θα αρπάξω την ευκαιρία να κάνω μια διευκρίνιση όμως. Μια γυναίκα που καταφεύγει σε μια μάγισσα, για να γυρίσει τον άντρα της πίσω στο σπίτι, «κοινωνιολογικά» ορίζεται σαν ένα άτομο που είναι θύμα συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και προπαγάνδας. «Ψυχολογικά» η ίδια γυναίκα είναι μια προσωπικότητα, που πρέπει να αναζητήσει τις δικές της ελλείψεις και να ολοκληρωθεί. Στην μεταφυσική όμως, τουλάχιστον στη δική μου μεταφυσική, είναι ένας άνθρωπος σε κίνδυνο. Και σε έναν «κλάδο» της μεταφυσικής είναι πελάτης. Είναι να μην τρελαίνομαι, πες μου;
(από το διαδύκτιο)